ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V sredo, 5.12. bo predsednik nove slovenske vlade Marjan Šarec na delovnem obisku pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu, sprejel pa ga bo tudi zvezni predsednik Alexander Van der Bellen. Po najavah bo tema pogovorov mdr. položaj slovenske manjšine v Avstriji (finančna podpora se v zadnjih dveh desetletjih ni povečala, ogroženo je izhajanje tednika „Novice“ in delovanje Slovenske študijske knjižnice v Celovcu...), notifikacija slovenskega nasledstva sopodpisništva Državne pogodbe o obnovi neodvisne in demokratične Avstrije (ADP) ter ustavnopravno priznanje nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot avtohtone narodne skupnosti. 

V sredo, 5.12. ob 9:30 se bo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I.) pričel poldnevni posvet o Ivanu Cankarju (s šestimi referati o Cankarjevih političnih pogledih in praksi). Naš največji pisatelj, aktualen tudi ob 100-letnici njegove smrti, je s Slovensko matico sodeloval v letih 1900-1908 in v tem obdobju pri njej izdal kar 10 literarnih del. Vstop na posvet je prost!

V sredo, 5.12. ob 11:00 bo v univerzitetni knjižnici v Celovcu vseslovenski pomen vsekakor imelo odprtje razstave „Starejši koroški slovenski tiski" ter predavanje dr. Teodorja Domeja "Klagenfurt als Erscheinungsort slowenischer Drucke (bis 1870)“. Razstava bo na ogled do 8.3.2019.

V sredo, 5.12. ob 17:00 bo v Kulturnem domu v Gorici obisk sv. Miklavža z glasbeno predstavo »Mojca pokrajculja« in slovensko gledališko igralko in pevko Damjano Golavšek. V tokratni priredbi koroške ljudske pravljice (zapisal in ohranil jo je Vinko Möderndorfer st.) namesto zajčka med drugim srečamo tudi pajka in modrega čuka...

V sredo, 5.12. ob 19:00 bodo v Wall, UR 1.054 v Gradcu (Merangasse 70/I, 8010 Graz) predvajali posnetek Cankarjeve drame »Hlapci« v izvedbi SNG Drama Ljubljana in v režiji Mileta Koruna (1985, 120 minut, brez podnapisov).

V četrtek, 6.12. ob 11:00 vabimo v dvorano Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8, I. nadstr.), kjer bo Slovenska prosvetna zveza – SPZ iz Celovca predstavila svoj knjižni dar, ki vsebuje Koroški koledar 2019 (ur. Irena Destovnik), pesmarico Simone Rovšek »Pesmi potujejo«, vodič h koroškim protifašističnim pomnikom »Otoki spomina – Gedenkinseln« (ur. Andrej Mohar) in 12. zvezek revije »Rastje«.

V četrtek, 6.12. ob 17:00 vabita nekdanji predsednik RS Milan Kučan in evropski poslanec Ivo Vajgl v mestno hišo v Ljubljani (Stritarjeva 2), in sicer na javni pogovor z aktualnim predsednikom Katalonije Quimom Torro. Torro je tudi avtor in založnik, s katerim je bil objavljen obsežen in zelo informativen pogovor v Sobotni prilogi »Dela« (1.11.).

V četrtek, 6.12. ob 18:00 bodo v Kino Art Contemporary na Dunaju (Getreidemaarkt 15, 1060 Wien) odprli dobrodelno Božično razstavo z deli Tanje Prušnik, Marka Lipuša, Ine Loitzl, Tomasa Hokeja idr. Razstava bo odprta do 16.12.2018. - V petek, 7.12. ob 18:00 bo prav tam slovenski punč, v soboto, 8.12. ob 17:00 pa slovenska delavnica za otroke.

V soboto, 8.12. ob 15:00 bosta v farni cerkvi v Pliberku koncert "Čar božiča" z adventnimi in zimzelenimi melodijami oblikovala priznana tenorista Oto Pestner (član New Swing Quarteta, Slovenija) in Tobias Bauer (Nemčija).

V soboto, 8.12. ob 15:00 bo v kinu Janach v Šentjakobu v Rožu finisaža razstave "Geodetski urad – Vermessungsamt“, ob 17:00 pa v farovžu v Šentjakobu predstavitev knjige „Meritev - Vermessung. Über die rassenkundliche Untersuchung in St. Jakob i. R. - O rasoslovni preiskavi v Šentjakobu v Rožu“ avtorjev Wernerja Koroschitz idr. Za glasbeno spremljavo bodo poskrbele »Praprotnice«.

V soboto, 8.12. ob 18:00 bo v župnijski cerkvi v štajerskem Špilju/Spielfeld koncfert ob 200. obletnici pesmi Sveta noč Franza Xaverja Gruberja. Koncert prireja in nanj vabi naše partnersko Društvo avstrijsko-slovensko prijateljstvo Maribor. Info: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V soboto, 8.12. ob 19:00 bo v Mestnem gledališču v Celovcu na tradicionalnem Slovenskem gledališkem prazniku Krščanske kulturne zveze - KKZ spet gostoval ljubljanski ansambel TMK d.o.o. ("Trije mali kvadratki“) z mednarodno uspešnico "Predstava, ki gre narobe". Avtorji Henry Lewis, Jonathan Sayer in Henry Shields so mdr. prejeli nagrado Laurence Olivier za najboljšo novo komedijo leta 2015.

 

Vsebine