ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Instrumentalne skupine

GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV


Naslov:
Godba ljubljanskih veteranov Vevška cesta 52
1260 Ljubljana Polje
Kont. os.:
Milan Pavliha
Telefon:
040 386 651
e-pošta:
spletna stran:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

www.godbaljubljanskihveteranov.si

Pred desetimi leti je Ljubljana dobila nov pihalni orkester Godbo ljubljanskih veteranov, ki je  najstarejši po »mladosti« svojih članov..
Prvo srečanje in prva vaja orkestra je bila 1. februarja 2005. Vajo je vodil dirigent Jože Hriberšek, ki je bil potem neprekinjeno orkestrov umetniški vodja in dirigent do konca leta 2008. Ustanovni občni zbor Kulturnega društva Godba ljubljanskih veteranov je bil 5. aprila 2005, krstni nastop orkestra pa 29. septembra 2005 na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri so z novim seniorskim orkestrom pridobili priliko za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem življenjskem obdobju. Orkester šteje 57 članov. Sestav orkestra je zelo raznolik, tako po starosti kot po poklicni in glasbeni izobrazbi. Pogoj za članstvo je dosežen Abraham in igranje na enega izmed pihalnih ali trobilnih instrumentov. Orkestru so se pridružili tudi nekateri dirigenti ljubljanskih godb pa tudi dvanajst upokojenih uglednih akademskih glasbenikov. Godbeniki so najbolj ponosni na vsakoletne celovečerne koncerte v Slovenski filharmoniji. Koncerte orkestra vedno spremljajo ugodne glasbene kritike. V letih 2009 do 2011 je umetniško vodenje prevzel  prof.Alojz Zupan in dvignil orkester na še višjo kakovostno raven. Leta 2012 je orkestru dirigiral Tomaž Grintal. Orkester prejema laskave ocene glasbenih kritikov doma in na tujem (Ljubljana, Števerjan, Gropada, Schladming, Novi Vinodolski, Pula).
KD Godba ljubljanskih veteranov je leta 2010 prejelo od Ministrstva za kulturo odločbo o podelitvi statusa društva v javnem interesu na področju kulture. Ocenilo je, da društvo izkazuje pomembnejše dosežke svojega delovanja s koncerti, z udeležbo na domačih in mednarodnih festivalih in s prispevkom k medkulturnemu dialogu.
12. julija 2012 se je ljubljanski seniorski orkester že drugič predstavil s samostojnim koncertom na mednarodnem festivalu MID EUROPE  v Schladmingu.
V orkestru deluje tudi sekcija Kvartet klarinetov.

Godba ljubljanskih veteranov je dala pomemben delež pri seniorskem gibanju v godbeništvu in zlasti v Ljubljani pri kulturnem utripu Starosti prijazne Ljubljane. Prisotna je na festivalih za tretje življenjsko obdobje že od leta 2005. Leta 2013 že osmič. Za dolgoletno sodelovanje na Festivalu za tretje življenjsko obdobje je prejela priznanje

Umetniški vodja orkestra in dirigent je od februarja 2013 Viktor Kresnik, njegov predsednik pa vsa leta prof.Milan Pavliha.