ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V četrtek, 7.3. ob 11:00 bodo v Galeriji Družina v Ljubljani (Krekov trg 1) uredniki in sodelavci tržaške revije »Mladika« (Marij Maver, Nadia Roncelli, Alenka Puhar, Jože Horvat in Ivo Jevnikar) predstavili načrte za 63. leto izhajanja revije ter zbirke, v kateri letno izide 15 do 20 knjig. V prvi letošnji številki »Mladike« sedem člankov nosi skupni naslov »Sto let pod Italijo«. Zadnja lanska številka je bila v veliki meri posvečena preminulemu Alojzu Rebuli, predzadnja pa je obravnavala problem izbire italijanščine v pisanju slovenskih avtorjev.

V četrtek, 7.3. ob 18:00 bodo v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici predstavili zbornik »Goriški izobraženci skozi zgodovino«; v njem devet avtorjev obravnava osebe v razponu štirih stoletij, vse od 17. do konca 20. stoletja.

V četrtek, 7.3. ob 18:00 bodo v prostorih koroške občine Vrba/Velden (Seecorso 2) odprli razstavo "Lojze Spacal - slovenski Kras v Vrbi" z deli slovenskega slikarja in grafika svetovnega slovesa. Razstava bo na ogled do 29. marca.

V četrtek, 7.3. ob 18:30 bo v celovškem književnem središču Haček (Paulitschgasse 5-7) – pred mednarodnim dnevom žena – mag. Amina Majetić najprej predavala o temi »Ženski lik v slovenski literaturi«, nato pa brala iz svojih literarnih del.

V petek, 8.3. ob 11:00 bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor (Gospejna ulica 10) predavanje, ob 12:00 pa odprtje razstave »Štajer-Mark. Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920)“.

V petek, 8.3. ob 18:00 bo v ljubljanskem gostišču »Baza No.01« (Knobleharjeva ul. 27) z odlično, zimzeleno glasbo Elvisa Presleya nastopil koroški rojak Samo Hudl s svojo skupino Sam's Fever. Rezervacije vstopnic na 064-277757, informacije Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Prav tako v petek, 8.3. ob 18:00 se bo v ljubljanski Galeriji Photon (Trg prekomorskih brigad 1) pričel video večer »Some threads and traces«, na katerem bo trinajst avstrijskih umetnic predstavilo različne umetniške pristope z ženstveno naracijo ter resno, žalostno, skrivnostno kot tudi humorno metaforo ženskosti.

V petek, 8.3. ob 19:00 bodo v Ravnikar gallery space (Ljubljana, Prešernova cesta 10a) odprli razstavo avstrijskega avtorja Benjamina Nachtigalla »Pametna bitja / Smart Beings«. - Umetnik postavlja obiskovalca v sredino mrežaste inštalacije, ki je poseljena z glinenimi, glaziranimi bitji, ki sedijo, se naslanjajo in obešajo nanj. Depersonalizirani obrazi niso karakterni, interakcijo med njimi nadomeščajo pametni telefoni.

V soboto, 9.3. od 9:00 do 16:00 bosta v Domu v Tinjah strokovni tečaj za čebelarje vodila Franc Šivic in Vladimir Fajdiga.

V soboto, 9.3. ob 9:30 se bo v Kulturnem domu v Trstu (Ul. Petronio 4) pod motom »Čas sprememb« pričel 27. deželni kongres krovne organizacije Slovencev v Italiji SKGZ – Slovenske kulturno-gospodarske zveze. 

V soboto, 9.3. ob 19:00 prireja naš partnerski Klub Korošcev · Ljubljana (torej Korošcev iz regije v RS) svoj tradicionalni marčni, že 26. Koroški večer s plesom, in sicer v dvorani Karantanija v ljubljanskem Hotelu Lev. Nastopili bodo: kitaristka in pevka Dunja Vrhovnik, plesni par Jurenec-Nojič ter vokalno-instrumentalni duo Marjana Mlinar in Robert Vidali. Vstopnina 50 evrov vključuje tudi bogato koroško večerjo (koroški srčki, file postrvi, pečene v maslu, ajdova kaša s suhimi jurčki, koromačeva pena, počasi pečen telečji file v omaki reduciranega rdečega vina, domači štruklji, zelenjavna krostata, čokoladni sufle z omako vanilje). Rezervacije vstopnic po telefonu 040 129 091, prodaja v Hotelu Lev pa v sredo, 6. marca in v petek, 8. marca od 10. do 12. ure ter od 16. do 18. ure.

V soboto, 9.3. ob 19:30 bodo v slovenskem Kulturnem domu v Pliberku na tradicionalnem , že 52. čezmejnem koncertu „Od Pliberka do Traberka" nastopili: ŽePZ Korošice DU Ravne, Koroški oktet, Oktet Suha, ŽeVS Deteljca Ravne, MoPZ Foltej Hartman, MePZ Jakob Petelin Gallus iz Celovca. Nadaljevanje koncerta z drugimi nastopajočimi bo naslednjo soboto, 16.3. ob 19:30 na Obirskem, na naši strani meje pa na Ravnah, v Črni na koroškem in v Dravogradu.

V soboto, 9.3. ob 19:30 bo v Ljudski šoli v Šmihelu pri Pliberku dobrodelni koncert iniciative "Žarek upanja". Podžupan Vladimir Smrtnik bo povezoval program, v katerem bodo sodelovali Oktet Žetev iz Slovenije, Kärntner Löwen Quintett, Ebersteiner Kirchtagsmusi in Mirniger Schuhplattler.

V soboto, 9.3. ob 19:30 bo v farovžu v Šentjakobu v Rožu prireditev "Proti nasilju nad ženskami". Program bodo oblikovali: Angelika Hinteregger, ARGE Kärntner Frauenhäuser, violistka Jelena Popržan (Dunaj), plesalka Maša Kagao Knez (Ljubljana), moderirala pa bo Ajda Sticker.

Za nedeljo, 10.3. ob 14:30 smo v Domu glasbe v Celovcu že najavili osrednji koncert KKZ - Krščanske kulturne zveze »Koroška poje«, ki ga bodo ob 120-letnici rojstva in 40-letnici skladatelja, harmonizatorja, organista in zborovodje Pavla Kernjaka pod motom »... zopet bodo slavčki peli in ne bo veselja kraj« oblikovale male vokalne skupine - od Kvinteta bratov Smrtnik iz koroških Kort do Ženske vokalne skupine Rupa-Peč iz Italije. Naš Klub koroških Slovencev v Ljubljani (KKS-Lj) je tudi letos povabil na skupni avtobusni prevoz z odhodom ob 10:45 s parkirišča pred trgovino Mercator na ljubljanskem Rakovniku, nato pa ob 11:00 z avtobusnega parkirišča v Tivoliju. Za zadnja tri prosta mesta v avtobusu se lahko pozanimate na telefonu 031-489377 ali na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V nedeljo, 10.3. ob 20:00 bo v ljubljanskem Plesnem teatru (Prijateljeva 2) plesna predstava »Poti / Trails« avstrijske »editta braun company”. Predstava združuje avstrijski dokumentarni film "Homo Sapiens" in plesno koreografijo.

V torek, 12.3. ob 18:00 vabi Slovenski inštitut na Dunaju v IÖK – Inštitut za avstrijske vede (1010 Wien, Hanuschgasse 3, 2. dvor., I. nadstr.) na predavanje Brigitte Bader-Zaar o sto letih ženske volilne pravice.

V torek, 12.3. ob 18:30 bo v celovškem književnem središču »Haček« (Paulitschgasse 5-7) v »Vigrednem nizu« dr. Janez Pirc z ljubljanskega INV - Inštituta za narodnostna vprašanja predstavil knjigo »Nad ledenikom in velemestnim šikom« s pustolovsko zgodbo dvotedenskega, več kot tisoč kilometrov dolgega kolesarskega popotovanja po Srednji Evropi tik pred drugo svetovno vojno.

V torek, 12.3. ob 18:30 bodo v prireditvenem prostoru Štajerske deželne knjižnice v Gradcu (Kalchberggasse 2, 8010 Graz) predstavili knjigo Mateja Fišerja »Tradicionalna prekmurska kuharica«. Podrobnosti na http://www.slovenska-citalnica-gradec.si/index.php .

V torek, 12.3. ob 20:00 bo v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma na koncertu za zlati abonma in za izven nastopil orkester Camerata Salzburg z dirigentom in solistom na oboi Françoisom Leleuxom ter z violinistko Liso Batiashvili. Igrali bodo dela F. Mendelssohna-Bartholdyja, G. Kančeli, L. A. Lebruna in W. A. Mozarta. - Camerata Salzburg (1952) navdušuje z impresivno, energično, drzno in dosledno igro ter s čistim, samosvojim tonom širokega dinamičnega razpona. Kot eden vodilnih komornih ansamblov se ponaša s slogovno razvejanim repertoarjem, ki sega od intimnosti godalnega kvarteta do del simfoničnih razsežnosti.

V sredo, 13.3. ob 18:00 bodo v prostorih slovenskega generalnega konzulata v Celovcu odprli novo razstavo v nizu "Okno k sosedu". Tokrat bosta svoje umetnine razstavila slikarka Barbara Kastelec in kipar Peter Abram; za penino in prigrizke bo poskrbela Hiša penin Frangež iz Gornje Radgone v družbi Vinske kraljice Slovenije 2019 Mete Frangež.

V sredo, 13.3. ob 20:00 bo v farovžu v Šentjakobu v Rožu v gledališkem abonmaju "Pogled dlje“ z igro Svetlane Makarovič "Prekleti kadilci" gostovalo SNG Drama Ljubljana.


 

Vsebine