ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk

PRIPOROČILA ZA OMEJEVANJE MOŽNOSTI PRENOSA OKUŽBE Z VIRUSOM SARS-COV2 (COVID-19) V DRUŠTVENI DEJAVNOSTI

E-pošta natisni PDF

Spoštovani članice in člani ljubiteljskih kulturnih društev!

Na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti smo si v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije v preteklih tednih prizadevali pridobiti ustrezna mnenja, preučiti prakse iz tujine in strokovne študije o možnosti prenosa okužbe z virusom Covid-19 med petjem, igranjem na inštrumente in plesom, ki so najbolj množične ljubiteljske kulturne dejavnosti v Sloveniji (z njo se ukvarja več kot 100.000 ljudi). Kljub temu da ima vrnitev njihovega delovanja po karanteni veliko pozitivnih učinkov, od socialnih do psiholoških in drugih, moramo biti pri ponovni vzpostavitvi previdni, premišljeni in odgovorni, da združevanja ne bi prinesla prevelikega tveganja širjenja novih okužb.

Zato smo si prek različnih strokovnjakov in tudi prek izkušenj slovenskih ustvarjalcev v tujini prizadevali pridobiti verodostojne informacije in primere dobrih praks. V nekaterih državah so posamezne kulturne ustanove, organizacije in zveze že zbrale podobne smernice, pridobili smo podrobnejše podatke iz Norveške, Avstrije, Francije, Nemčije, Španije, Nizozemske, Belgije, Estonije in Portugalske

(nekaj primerov: Norveška 1, Norveška 2, Nemčija 1, Nemčija 2 , Avstrija, Francija).

Na osnovi tega smo pripravili predlog priporočil za zborovsko, inštrumentalno in folklorno dejavnost ter jih poslali v presojo na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Služba za komunikacijo NIJZ nam je za glasbene dejavnosti svetovala priporočila kot za glasbene šole oz. za folklorno dejavnost kot za športne vadbe, na podlagi teh pa bi bilo po naši presoji treba zagotoviti vsaj naslednje minimalne standarde, s katerimi društva seznanjamo v prilogi (dodajamo tudi povzetke v obliki »10 zlatih pravil varnejše izvedbe vaj«).

Glede na zadnja sproščanja omejitvenih ukrepov v tem trenutku torej svetujemo predvsem premišljeno načrtovanje postopnega in prilagojenega vračanja k skupinskim aktivnostim, ključnega pomena pri tem pa je odgovornost skupine in osebna odgovornost vsakega člana društva.

V naslednjih dneh pričakujemo še podrobnejši odgovor z NIJZ. Priporočila bomo v skladu z njihovim mnenjem in glede na razmere dopolnjevali in vas o tem obveščali.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

in

Zveza kulturnih društev Slovenije


Priporočila_FOLKLORNA_DEJAVNOST.pdf

Priporočila_FOLKLORNA_DEJAVNOST_kratka_verzija.pdf

Priporočila_INSTRUMENTALNA_DEJAVNOST-1.pdf

Priporočila_INSTRUMENTALNA_DEJAVNOST.pdf

Priporočila_INSTRUMENTAL_kratka_verzija.pdf

Priporočila_ZBOROVSKA_DEJAVNOST.pdf

Priporočila_ZBOROVSKA_kratka_verzija.pdf

LAST_UPDATED2